Rondleiding bij een krantenuitgeverij

Rondleiding bij grootste regionale uitgever imponeert!

“Het is bijna misdadig om een krant weg te gooien”

Als afronding van de cursus “Schrijven kun je leren” kregen  cursisten  een rondleiding bij Buijze Pers in Noordwijk. De rondleiding werd verzorgd door Cor de Mooy, eindredacteur van “Het Katwijks Weekblad” 

buijze1
Cor de Mooij legt alles geduldig uit

Cursisten van ’Schrijven kun je leren’ nemen een kijkje op de redactie van Buijze.
Tekst: Kees van Maris, leerling in Sassenheim

Direct bij binnenkomst merk je het al, dit is niet zo maar een regionaal krantenbedrijfje. Zeer imposant zijn het aantal bladen uitgestald bij de receptie. Er worden maar liefst 22 regionale kranten gemaakt en ook nog eens twee andere gedrukt. Dit alles onder redactie van één hoofdredacteur en vijftien eindredacteurs. Per week worden er zo’n 708.000 kranten gedraaid verdeeld over 24 titels. Het bedrijf is opgedeeld in een Grafisch bedrijf, het Persgedeelte en Bestelnet. We worden ontvangen met koffie en gevulde koeken in de goed geoutilleerde kantine.

Hier vertelt Cor enige wetenswaardigheden over zijn bedrijf. Zo loopt de regio van IJmuiden, Hoofddorp tot aan den Haag. De bron van inkomsten zijn advertenties. Er zijn plusminus zeventig man werkzaam bij Buijze Pers.

Laag voor laag
buijze003We doen de rondleiding achterstevoren, dat wil zeggen we beginnen bij het eindproduct in de hal waar voor Bestelnet al folders klaar liggen en de kranten straks uit de drukkerij aan toegevoegd worden voor de distributie.

Hier vertelt Cor o.a. dat het drukken gaat door platen te spannen op rollen. Vier keer wordt dezelfde pagina op plaat gezet zodat er full colour geprint kan worden. Laag voor laag worden op deze manier de kleuren opgebracht. Er kunnen per pers 48 pagina’s gedraaid worden.

Niets wordt weggegooid
Foto’s worden vaak digitaal aangeleverd. Het best geschikt daarvoor is een jpg format en 250 dpi. Foto’s die zo worden aangeleverd kunnen probleemloos worden verwerkt en opgenomen in de lay-out. Vervolgens lopen we langs de een van de directieleden wiens opa Jan zo’n 75 jaar geleden het bedrijf is begonnen.

Dan gaan we naar de drukkerij. Hier lopen de mensen niet voor niets met gehoorbescherming, het is vrij lawaaiig. Een aantal gigantische rollen recyclepapier gaan via diverse omleidingen de persen in en aan de andere kant komen helemaal kant en klaar en ingepakt per 100 stuks de kranten er uit. Het is een bijzonder imposant gezicht om dat te zien. Ook de snelheid waarmee dit gebeurt is verbazingwekkend, er komen maar liefst 30.000 kranten per uur uit!. Het begint met rollen van 888 x 125 cm van rond de 795 kilo per stuk. Bij het instellen van de persen worden plusminus 1000 kranten verbruikt. Omdat het recyclepapier betreft is het heel goed mogelijk dat de goede kranten uiteindelijk gedrukt worden op deels oude kranten. De platen worden ook weer hergebruikt, niets wordt zomaar weggegooid.

buijze005
Voordat de persen goed zijn ingesteld gaan al heel wat kranten in de bak. Alles wordt hergebruikt.

We lopen verder terug in het proces en komen bij de lichtbakken waar A3 papier gemonteerd wordt en de data omgezet voor op de platen. Met de moderne apparatuur is daar tegenwoordig geen doka meer voor nodig. De output wordt gelijk vanaf de pc (Macintosch) op film gedrukt. Op de afdeling lay-out worden de pagina’s opgemaakt. De artikelen worden op het scherm gesleept naar de pagina waar ze uiteindelijk op terecht komen.
We doen de rondleiding achterstevoren en beginnen bij de verdeling in de hal.

Bijna misdadig
We komen op de redactie. De redactie is opgedeeld in vier blokken achtereenvolgend Duin en Bollenstreek, Kennemerland, Haaglanden en de Leidse regio.

De taak van de redacteuren is het vergaren, verwerken, redigeren en zetklaar maken van het nieuws. Dit gebeurt in een afgeleide van word. Persberichten komen binnen per email, post en fax. Via email worden correspondenten aangestuurd die eventueel ter plekke informatie vergaren en vervolgens een verslag maken en opsturen naar een aparte mailbox. De tekst wordt opgemaakt in kolommen waarna het naar de afdeling opmaak gaat. Behoorlijk onder de indruk en een beetje duizelig van alle indrukken die we opgedaan hebben dalen we weer af naar de kantine. Daar wordt onder het genot van een bakkie koffie nog wat nagepraat. Een van de cursisten vindt na alles gezien te hebben dat het bijna misdadig is om een krant weg te gooien.

Journalistiek is in feite hedendaagse geschiedschrijving. Nieuws ligt overal. In de regionale kranten staat nogal eens nieuws dat door de ‘grote’ kranten vergeten wordt. Een van deze kranten stuurt wekelijks iemand om van alle kranten die uitgestald staan bij de receptie een exemplaar mee te nemen. Altijd op zoek naar nieuws. Behoorlijk onder de indruk en voldaan in onze honger naar nieuws nemen wij afscheid.

We raden iedereen aan om in te schrijven voor de volgende versie van de cursus ‘Schrijven kun je leren’ die gegeven wordt door Gera de Leeuw. Eventuele informatie hierover kunt u verkrijgen door een email te sturen naar circuspers@gmail.com 

 

Gera de Leeuw
De Leeuw Tekstbureau
J. th de Visserstraat 116
2221AZ Katwijk

circuspers@gmail.com 
logoleeuwtjegroen

 

Auteur: admin

De Leeuw Tekstbureau, voor bijzondere opdrachten ondersteund met social media